Ulusalcı memur konfederasyonu

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 18 Şubat 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK'e bağlı sendikaların eylemleri genelde dikkat çekmeyi başarıyor.

Yeni kurulacak Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu bünyesinde, Eğitim-İş'in yanı sıra Birleşik Sağlık-İş, Birleşik Büro-İş, Kültür Sanat-İş ve Yerel-İş genel başkanları yer alacak

KESK, Kamu-Sen, BASK ve Memur-Sen'in ardından kamuda çalışanların örgütlü olduğu beş sendika, Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş) adıyla yeni bir konfederasyon kuruyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nda Eğitim-İş'in yanı sıra Birleşik Sağlık-İş (Genel Başkanı Fazlı Zorakoğlu), Birleşik Büro-İş (Genel Başkanı Tekin Yıldız), Kültür Sanat-İş (Genel Başkanı Sinan Düzenli) ve Yerel-İş (Genel Başkanı Naci Akın) yer alacak.

Diğerleri siyasallaştı

Konfederasyonun sözcülüğünü üstlenen Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, bağlı sendikaların genel başkanlarıyla sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, mevcut sendika vekonfederasyonların, kendi varlık nedenleri olan ilke ve amaçlarından koparak, tamamen siyasallaşma yolunu tercih ettiklerini ileri sürdü. Adıbelli şunları kaydetti: "Bu olumsuzluklar sadece kamu çalışanlarının çıkarlarına zarar vermekle kalmamış, sendika ve konfederasyonlar, toplumsal muhalefetsizliği fırsat bilen siyasal iktidarın ekmeğine yağ sürerek kendi bindikleri dalı kesmişlerdir. Bu sendika ve konfederasyonlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine, Atatürk ilke ve devrimlerine, çağdaş, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kazanımlarına sahip çıkmada yetersiz kaldıkları gibi, ulusal sorunlara da kayıtsız kalmışlardır. Bütün bunları göz önünde bulunduran, sendikal sürece antiemperyalist, ulusalcı bir yaklaşımla kamu çalışanlarının ekonomik, demokratik, özlük, sosyal ve hukuksal haklarını gözeten yeni bir sendikal anlayışla kurulmuş olan Eğitim-İş, Birleşik Sağlık-İş, Birleşik Büro-İş, Yerel-İş ve Kültür Sanat-İş sendikalarımız, daha güçlü ve katılımcı bir örgütlenme yapısı oluşturarak, yeni sendikal anlayışı egemen ve etkin kılmak için Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu adı altında buluşmaya karar vermişlerdir."

Memur-Sen AKP ile güçlendi

Muhafazakâr ve İslamcı dünya görüşüne sahip memurların oluşturduğu Memur-Sen konfederasyonu AKP'nin iktidarında büyüdü. 2002 yılında 40 bine yakın üyesi olan Memur-Sen'in 2007 itibarıyla 120 binden fazla üyesi bulunuyor. Muhalefet partileri, bu sendikaya üye olmanın bürokraside yükselmek için anahtar olduğunu iddia ediyor.

KESK, zorlu süreçten geçti

İlk memur sendikaları konfederasyonu KESK, sendikal haklar için en zorlu mücadelelerden geçmişti. KESK'in üyelerini, solcu, sosyal demokrat ve

devrimci memurlar oluşturuyor. AB reformları çerçevesinde memur sendikalarına yol verildikten sonra 'milliyetçi' memurlar Kamu-Sen'i kurdu. Buradaki bölünmenin ardından BASK ortaya çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber